dilluns, 26 de novembre del 2012

Els castells del Sió - Montfalcó i les Oluges



Seguint la ruta dels castells del Sió ens aturem a Montfalcó Murallat i Les Oluges.
Montfalcó Murallat pertany al municipi de les Oluges a la comarca de la Segarra, aturonat damunt la confluència del riu Sió i del seu afluent per l'esquerra, la riera de Vergós.
El riu Sió, malgrat el seu poc cabal, és un riu llarg de 70 Km de longitud que travessa la Segarra, l'Urgell, la Noguera i desemboca al Segre a prop de Balaguer. És un recorregut que coincideix plenament amb les línies de frontera que es creen cap al final del segle X i començament del XI i que dibuixen un paisatge històric i monumental molt característic.
Les quinze cases del nucli, construïdes en forma compacta al voltant d'una plaça on conflueixen els vessants de les teulades i l'església parroquial de Sant Pere, és un dels millors exemples a Catalunya de vila closa, és a dir, de població protegida per muralles, sense edificacions extramurs.  
La muralla actual té una única porta d'accés adovellada que dóna a la plaça central on hi ha la cisterna.
Era de la jurisdicció del duc de Cardona fins a l'abolició dels senyorius al segle XIX.

 Les Oluges que s’estén a la falda del serrat, evidencia clarament el fet que originàriament, al segle XI, es tractava de dos nuclis, cadascun amb el seu castell i església , coneguts com Oluja Alta o Sobirana i Oluja Baixa o Jussana.
De Montfalcó i Oluges
El castell Jussà o de Baix és una notable construcció renaixentista del segle XVI, que consta d’una torre de planta quadrada, portal adovellat, finestrals motllurats i profusió d’elements heràldics.
Sota la torre del castell hi ha un brollador d’aigua, utilitzat com abeurador .
A la part alta del poble hi ha les restes de l’antic castell d’Oluja, que formà part al segle XI de la marca de Berga, dins el comtat de Cerdanya. Al segle XIV els senyors del castell eren la família Oluja. El 1433 passà a ésser del veïnatge de Cervera, actualment reconvertit en una casa senyorial, molt transformada  i no es pot visitar ni fotografiar.



4 comentaris:

El pare ha dit...

Maria,
El que més m'agrada de les teves propostes és que són d'indrets ben poc coneguts, millor dit, per a mi, molts d'ells són desconeguts.
Per sota de les Oluges hi he passat moltes vegades des de que hi ha l'Eix Transversal i alguna vegada he pensat d'aturar-m'hi. El que caldrà és anar-hi expressament.
Gràcies pel suggeriment.
Una abraçada.

Racons de la nostra terra ha dit...

gràcies Manel,

Va ser un cap de setmana seguint la ruta dels castells de la Segarra, molt recomanable per cert, millor a la tardor o a la primavera quan els camps són verds.
Se'ns va fer curt i no cal dir que hi hem de tornar.
Una abraçada

Marta Dachs ha dit...

Molt bon reportatge i Montfalcó és preciós. Fa temps que volem anar-hi però encara no hem trobat el moment.

Racons de la nostra terra ha dit...

Gràcies Marta, és un indret molt recomanable.

entrades al bloc